Datum objave

Kategorija: Vijesti

'Imate viziju i spremnost za pokretanje promjena u lokalnim zajednicama!'

- Pokrenimo zajedno Potencijale zajednice za bolji i održiviji svijet koji imamo priliku izgraditi

Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva je, u novonastalim izvanrednim okolnostima izazvanim pandemijom COVID-19 i snažnim zemljotresom koji je pogodio grad Zagreb, zajedno sa suradnim organizacijama civilnoga društva i drugim dionicima, pokrenula inicijativu Potencijali zajednice. Cilj inicijative je učiniti iskorak prema ublažavanju posljedica koje možemo očekivati vezano uz društveno-ekonomske promjene koje će uslijediti nakon suzbijanja pandemije. Prvi korak je utvrditi sve postojeće i moguće potencijale lokalnih zajednica koji mogu biti zamašnjak promjena i razvoja u tim lokalnim zajednicama. Nacionalna zaklada će, zajedno sa dionicima u lokalnim zajednicama, izraditi analizu postojećih i mogućih potencijala jedinica lokalne samouprave: od stupnja razvijenosti društvenog kapitala, solidarnosti do snage malog poduzetništva, društvenog poduzetništva, OPG-a, zadrugarstva te organiziranog civilnoga društva, nakon čega će se pripremiti aktivnosti za vrijeme poslije COVID-19 te pripremiti podloge za osiguranje financiranja iz EU i drugih izvora.

Inicijativa u provedbenom dijelu ima dvije razine:

  • konkretna podrška zajednicama da prošire svoje aktivnosti temeljene na prepoznatim vlastitim potencijalima;
  • omogućavanje ciljane izobrazbe za osobe u zajednicama koji mogu pokrenuti promjene (change makers) te manje financiranje njihovih aktivnosti.

U provedbu ove proaktivne inicijative, koja za cilj ima pripremu za brži oporavak od krizne situacije u kojoj se našao cijeli svijet, uključiti će se i brojni partneri Nacionalne zaklade iz Hrvatske i inozemstva kako bi POKRENULI POTENCIJALE ZAJEDNICE za bolji i održiviji svijet koji imamo priliku izgraditi.

Zajedno sa skupinom međunarodnih stručnjaka i stručnjakinja izrađen je upitnik "Vi i Vaš doprinos zajednice" za osobe iz lokalnih zajednica koje mogu doprinijeti i stvarati pozitivne promjene kroz razvoj potencijala i povezivanje dionika u lokalnim zajednicama. Želja uključenih je okupiti te osobe (change-makers) i u okviru ciljane izobrazbe kroz programe IMPACT: Euro-Mediteranske akademije za filantropiju i društveni razvoj dodatno uložiti u njihovo znanje i vještine te tako doprinijeti prepoznavanju i osnaživanju neophodnih ljudskih resursa u lokalnim zajednicama koji mogu i žele stvoriti preduvjete za bolje i održivije lokalne zajednice koje nakon ove krize možemo izgraditi.

U nastavku je poveznica na Upitnik "Vi i Vaš doprinos zajednici" s uputama za popunjavanje pa Vas molimo da ga popunite i proslijedite svim osobama u Vašoj organizaciji, u Vašoj lokalnoj zajednici kao i svima ostalima koje znate kao osobe koje imaju viziju i spremnost za pokretanje promjena u lokalnim zajednicama u kojima žive i rade. Podaci prikupljeni Upitnikom koristiti će se isključivo za potrebe odabira polaznika prve generacije IMPACT akademije te zajedničkog rada na Pilot-programu Potencijali zajednice uz poštivanje svih odredbi Opće uredbe o zaštiti podataka (GDPR).

Upitnik (poveznica): https://www.surveymonkey.com/r/potencijalizajednice

Zahvaljujemo na Vašem interesu i nadamo se suradnji u ovoj novoj inicijativi kojom ćemo još jednom pokazati kolika je snaga i doprinos zajedničkog djelovanja, međusektorske suradnje, društvenog kapitala i organiziranoga civilnoga društva u izgradnji održivih i uključivih lokalnih zajednica.