Datum objave

Kategorija: Vijesti

'Upoznajte susjede susjeda tijekom pandemije koronavirusa'

Danom Afrike obilježava se 25. svibnja, odnosno datum osnivanja Afričke unije, čime se želi istaknuti utjecaj afričke kulture diljem svijeta. Dan Afrike pokazuje nam put koji je potrebno slijediti za izgradnju snažnijeg kontinenta.

Europa je uvijek predstavljala strateškog afričkog partnera te danas želi proslaviti nekoliko zajedno ostvarenih značajnih postignuća, od mira i sigurnosti do kontinentalne integracije te od borbe za prava žena i osnaživanja mladih do suzbijanja bolesti.

Danas se potrebno osvrnuti na transformacije i postignuća Afrike te se istodobno ponovno obvezati na ostvarivanje ciljeva Agende 2063.

S obzirom na pandemiju koronavirusa, mnoge će se proslave Dana Afrike održati na internetu poštujući mjere distanciranja i izolacije koje su uvedene u brojnim afričkim i europskim zemljama.

Institucije i službe Europske unije posvetile su posebnu pažnju tome danu, uključujući, između ostalog, poseban program usmjeren na mlade i studente iz Afrike u okviru inicijative "Upoznajte susjede susjeda tijekom pandemije koronavirusa". Jedno od remekdjela afričke dokumentarne kinematografije o jedinstvenom iskustvu zajedničkog stvaranja između Afrike i Europe bit će besplatno prikazano samo 25. i 26. svibnja na mrežnim stranicama www.festivalscope.com/meeteuropa i/ili www.festivalscope.com/meetafrica.