Datum objave

Kategorija: Civilno društvo i EU

EU nastavlja borbu za prava LGBTI osoba

 

Europska unija zajedno je sa svim LGBTI osobama diljem svijeta u njihovoj borbi protiv diskriminacije temeljene na seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu, priopćila je visoka predstavnica EU Federica Mogherini u povodu Međunarodnog dana protiv homofobije, transfobije i bifobije.

Svi su ljudi rođeni jednaki i trebaju uživati sva prava kao što je navedeno u Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima, poručuje Mogherini.

U nekim dijelovima svijeta ostvaren je posljednjih godina znatan napredak u izjednačavanju prava LGBTI osobama. Ali u mnogim drugim dijelovima svijeta žrtve su diskriminacije i nasilja zbog spolne orijentacije i rodnog identiteta.

U nekim zemljama istospolni odnosi i dalje su izvan zakona i mogu rezultirati zatvorskim pa čak i smrtnim kaznama, naglašava Mogherini.

EU će nastaviti zagovarati poštovanje ljudskih prava svim pojedincima u skladu s europskim smjernicama o pravima LGBTI osoba. Dijalogom s trećim zemljama, multilateralnim nastojanjima, javnim izjavama, podrškom civilnom društvu, EU će nastaviti zagovarati mjere borbe protiv diskriminacije i nasilja nad LGBTI osobama i aktivno promovirati njihova prava, zaključuje Mogherini.

Izvor: HINA