Datum objave

Kategorija: Civilno društvo i EU

EU ove godine namijenila rekordnih 1,1 milijardu eura za humanitarnu pomoć

Europska komisija je za 2016. donijela dosad najveći proračun za humanitarnu pomoć koji iznosi rekordnih 1,1 milijardu eura, uključujući 445 milijuna eura za žrtve sirijske krize, objavila je u petak Europska komisija. Prošle godine za humanitarnu je pomoć bilo namijenjeno 920 milijuna eura, rekli su dužnosnici na skupu u spomen na smrtonosne napade na sjedište UN-a u Bagdadu 2003. godine. U tim napadima poginula su 22 humanitarna radnika, među njima i Sergio  Vieira de Mello, brazilski diplomat koji je bio posebni izaslanik UN-a u Bosni i Hercegovini 1993.-1994. te na Kosovu 1999.

Europska unija je, zajedno sa sredstvima država članica EU, najveći svjetski donator humanitarne pomoći, navodi se na stranici Europske komisije.

Opća skupština UN-a je 2008. godine donijela odluku o obilježavanju Svjetskog humanitarnog dana svake godine 19. kolovoza kako bi se doprinijelo podizanju svijesti javnosti o aktivnostima humanitarne pomoći širom svijeta.

U četvrtak je EU  pozvao na trenutačni prekid vatre u Alepu, opkoljenom sirijskom gradu u kojemu je zatočeno 300.000 ljudi.

Hina