Datum objave

Kategorija: Vijesti

Konferencija Civilno društvo 2030.: HR-EU_Euro-Mediteran

Danas je započela Konferencija Civilno društvo 2030.: HR-EU_Euro-Mediteran u organizaciji Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva  koja se održava od 23. do 25. listopada 2019. godine u Konvencijskom centru Solaris u Šibeniku.

Svečano otvorenje započelo je u 15:30 sati uvodnim pozdravima ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije g. Marka Pavića, ravnateljice Ureda za udruge Vlade RH gđe Helene Beus, predsjednika Upravnog odbora g. Dražena Vikić- Topića i upraviteljice Nacionalne zaklade gđe Cvjetane Plavša-Matić.

Cilj Konferencije je postaviti osnovu za daljnji razvoj civilnoga društva u novom desetljeću – do 2030. godine kako u Republici Hrvatskoj tako i na razini Europske unije te na Euro-Mediteranu. Izazovi s kojima se susreću gotovo sve zemlje u Europi i međunarodnoj zajednici stavljaju pred organizirano civilno društvo potrebu promišljanja vizije daljnjeg društvenog (i ekonomskog) razvoja te novih modela međusektorske suradnje koji će osigurati holistički pristup održivosti od lokalnih zajednica pa sve do planeta Zemlje. 

Poslije svečanog otvorenja uslijedili su uvodni paneli o budućnosti civilnoga društva, mogućnostima ESI fondova u novom razdoblju i potencijalima europskih programa mobilnosti o čemu su govorili: g. Marko Pavić, ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije, gđa Antonija Gladović, ravnateljica Agencije za mobilnost i programe EU te gđa Đordana Barbarić, predsjednica udruge MoSt. Kraj prvog dana konferencije završio je umrežavanjem i povezivanjem sudionika Konferencije.

Drugi dan Konferencije će započeti uvodom upraviteljice Nacionalne zaklade Cvjetane Plavša-Matić o viziji razvoja civilnoga društva do 2030. godine te će se potom održati posebni programi izobrazbe te savjetovanja o strateškom okviru za daljnji razvoj civilnoga društva te oblicima podrške civilnom drustvu u idućem desetljeću. Predavači će biti g. Colin Habberton iz organizacije Relativ (Južnoafrička Republika), g. Ante Loboja iz Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta te predstavnici Ureda za udruge i Nacionalne zaklade. 

Treći dan Konferencije započinje s nastavkom posebnih programa izobrazbi nakon kojih će se u 11:30 sati održati plenarni završetak Konferencije na kojem će se razgovarati o zaključcima. 

Više: Fotogalerija

           Video

           Izjave