Datum objave

Kategorija: Vijesti

Proglašen Međunarodni dan Mediterana

Zemlje članice Unije za Mediteran (UfM), njih 42 među kojima je i Hrvatska, proglasile su 28. studenog 'Međunarodnim danom Mediterana'. Međunarodni dan će se obilježavati svake godine s ciljem poticanja zajedničkog mediteranskog identiteta i podizanja svijesti o ostvarenim rezultatima na Euro-Mediteranu.

Kulturna dimenzija biti će jako važna te će se u okviru iste pružati razne prilike za održavanje izložbi, festivala te raznih događanja širom područja Euro-Mediterana kako bi se jačale veze između dviju obala, odnosno promicala međukulturna razmjena i dijalog.

Peti regionalni Forum Unije za Mediteran (UfM) održan je 27. studenog 2020. godine pod nazivom '25 godina: Izgradnja snažnijeg Mediterana' uoči 25. obljetnice 'Procesa iz Barcelone', konferencije kojom je 1995. otpočela suradnja europskih zemalja sa susjednim državama južnog i istočnog Sredozemlja te koja je 2008. godine i dovela do stvaranja Unije za Mediteran.

Ministri su se na Petom regionalnom Forumu složili da će u sljedećoj godini posebno usmjeriti napore na daljnje integriranje gospodarstva kroz promicanje trgovine i ulaganja, poticanje klimatskih akcija i održivih modela za rast podržavajući digitalnu transformaciju te istovremeno zadržavajući dugogodišnji fokus Unije za Mediteran (UfM-a) na osnaživanju i zapošljavanju žena, posebno među mladima.

Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva koordinatorica je Hrvatske mreže za suradnju na Euro-Mediteranu kao jedne od 42 nacionalne mreže organizacija civilnoga društva okupljene u zakladi Anna Lindh koja u Barcelonski proces i Uniju za Mediteran unosi dimenziju civilnoga društva kao snažne poluge za izgradnju uključivog, održivog i modernog Mediterana.