Datum objave

Kategorija: Civilno društvo i EU

Sisak: osposobljavanje osoba u dobi iznad 50 godina novcem iz EU fondova

 

Prvim sastankom četiriju partnera iz projekta "I starost je učinkovita", koji se sa 189.704 eura financira iz EU fondova, počela je u petak suradnja Zaklade Prizme iz Maribora, Razvojne agencije SIMORA-e iz Siska, HGK - Županijske komore iz Siska i Ekonomskog instituta iz Maribora.

Projekt je vezan uz osposobljavanje osoba u dobi iznad 50 godina kako bi zadržale radna mjesta ili se zaposlile.

Kako je na konferenciji za novinare rekao direktor SIMORA-e Mario Čelan, znanja i iskustva slovenskih partnera bit će dragocjena jer je problem nezaposlenosti u Sisačko-moslavačkoj županiji sve veći. Najavio je da će deset mladih zaposlenika SIMORA-e uskoro na edukaciju u Sloveniju kako bi u sljedećih 17 mjeseci mogli raditi na provedbi projekta.

"Vjerujem da smo na temelju svojih iskustava iz Slovenije, pripremili kvalitetan projekt. Hrvatskim partnerima želimo približiti važnost planiranja strategija i mjera upravljanja karijerom, izgradnje kompetencija starijih zaposlenika, povećanja svijesti o značenju jačanja cjeloživotnog učenja te, općenito, razvoja karijere starijih osoba", rekla je direktorica Prizme Dušanka Lužar-Šajt.

Sonja Gavez iz Ekonomskog instituta iz Maribora upozorila je kako se metode za izobrazbu starijih u Sloveniji razvijaju već pet godina. Tako je razvijen model jačanja samopouzdanja i brendiranja znanja i sposobnosti starijih. Sva znanja i dosadašnja iskustva, dodala je, podijelit će s hrvatskim partnerima i u sljedećim zajedničkim projektima.

O značenju projekta za Sisačko-moslavačku županiju, gdje je 20.000 nezaposlenih i gdje na jednog umirovljenika dolazi tek 0,80 zaposlenih, govorio je predsjednik Županijske gospodarske komore Boris Mesarić.

Istaknuo je kako vjeruje da će nakon projekta poslodavci na tržištu rada prepoznati znanja i iskustva osoba u dobi iznad 50 godina.

Suradnju četiriju partnera podupro je i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, koji je najavio i suradnju na projektima vezanim uz poljoprivrednu proizvodnju i turizam.


Izvor: HINA