Datum objave

Kategorija: Civilno društvo i EU

Svečano uručeni ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava u sklopu poziva Kultura u centru – potpora razvoju javno-civilnog partnerstva u kulturi

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić i zamjenik upraviteljice iz Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva Luka Bogdan svečano su uručili ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava u sklopu Poziva na dostavu projektnih prijedloga Kultura u centru – potpora razvoju javno-civilnog partnerstva u kulturi uspješnim prijaviteljima u ponedjeljak, 29. listopada 2018. godine u Muzeju Mimara.

Ministrica je istaknula kako je u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.“, nakon Poziva „Umjetnost i kultura za mlade“, u sklopu kojeg su ugovoreni projekti u iznosu od 18 milijuna kuna, te poziva „Umjetnost i kultura 54+“ ukupnog iznosa 20 milijuna kuna, ovo treći poziv Ministarstva kulture ukupne financijske alokacije od 50 milijuna kuna. Ministrica je podsjetila kako je svrha poziva „unaprijediti postojeće i uspostaviti nove modele sudioničkog upravljanja u kulturi, a to se prvenstveno odnosi na društveno-kulturne centre, centre za kulture i ostale ustanove u kulturi kojima su osnivači jedinice lokalne i regionalne samouprave kako bi se upravljanje u kulturi učinilo otvorenijim, participativnijim, uspješnijim i koherentnijim“. Nadodala je i kako je cilj ojačati kapacitete relevantnih dionika uključenih u procese sudioničkog upravljanja te povećati pristup građana kulturnim i umjetničkim sadržajima.

„Društveno-kulturni centri su prostori u kojima se povezuje društveno i kulturno, odnosno umjetničko, djelovanje. Oni nastaju odozdo, kao izraz samoorganizacije građana ali se ne mogu ostvariti bez potpore i suradnje s lokalnom samoupravom“, rekla je ministrica. Ukupni iznos bespovratnih sredstava u okviru Poziva iznosi 50 milijuna kuna, od toga je 85% sredstava osigurano iz Europskog socijalnog fonda, dok obavezni udio nacionalnog sufinanciranja od 15% osigurava Ministarstvo kulture iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.

Za financiranje su odabrana ukupno 34 projekta kojih su uspješni nositelji Platforma Doma mladih, Savez udruga Kaoperativa, Savez udruga Operacija grad, Udruga Drugo More, Savez udruga Rojca, Udruga Domino, Fantastično dobra institucija – Fade In, Labin Art Express XXI, Platforma za društveni centar Čakovec, Općina Svetvinčenat, Kazališna družina Ivana Brlić-Mažuranić, Hrvatsko dizajnersko društvo, Grad Skradin, Art radionica Lazareti, Zajednica udruga Centar nezavisne kulture, Forum udruga nezavisne kulture FUNK, Udruga za umjetnost i kulturu U pokretu, Savez udruga Klubtura, Udruga za promicanje kultura Kulturtreger, Galerija umjetnina grada Slavonskog Broda, BLOK – Lokalna baza za osvježavanje kulture, Javna ustanova u kulturi Tvrđava kulture Šibenik, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, Pučko otvoreno učilište Zagreb, Udruga za razvoj audio vizualne umjetnosti Metamedij, Udruga mladih Varaždinski underground klub (V.U.K.), Muzej grada Šibenika, Pučko otvoreno učilište Hrvatski dom Petrinja, Šoltanski glazbeni zbor „OLINTA“ – Grohote, Pučko otvoreno učilište Krapina, Pučko otvoreno učilište Kutina, Savez PlatFORma Hvar, Udruga Lastin rep i Javna ustanova Hrvatski dom Vukovar.

Poziv na dostavu projektnih prijedloga Kultura u centru – potpora razvoju javno-civilnog partnerstva u kulturi je proveden u sklopu Prioritetne osi 4 „Dobro upravljanje“ Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.“, s ciljem razvoja dobrog upravljanja u kulturi jačanjem suradnje organizacija civilnog društva i javnog sektora. Specifični ciljevi Poziva su unapređenje postojećih i uspostava novih modela sudioničkog upravljanja u kulturi, jačanje kapaciteta dionika (zaposlenika javnog sektora i organizacija civilnog društva) uključenih u procese sudioničkog upravljanja u kulturi i poticanje umrežavanja u području sudioničkog upravljanja u kulturi, te povećanje uključenosti građana u procese donošenja odluka u lokalnoj zajednici, kao i povećanje njihova pristupa kulturnim i umjetničkim sadržajima.

Čestitke uspješnim prijaviteljima uputili su ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić i zamjenik upraviteljice za programe Europske unije iz Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva Luka Bogdan. U ime uspješnih prijavitelja zahvalio se Davor Mišković iz Udruge Drugo more.

Više: Odluka o financiranju