Datum objave

Kategorija: Civilno društvo i EU

TIH: predsjednički izbori moraju biti transparentni i pošteni

 

Transparency International Hrvatska pozvao je predsjedničke kandidate da pošteno i financijski transparentno vode kampanju, ali i predkampanju, za koju obveza financijskog izvješća nije propisana zakonom.

Povodom stupanja na snagu Odluke Vlade RH o raspisivanju izbora za predsjednika Republike Hrvatske, Transparency International Hrvatska traži od budućih kandidata da kampanju vode transparentno i pošteno, dosljedno poštujući Zakon o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe, navodi se u priopćenju TIH-a.

"Svaki predsjednički kandidat ima priliku da postane budući predsjednik Republike Hrvatske u poštenom i transparentnom natjecanju i da se pri tome dosljedno zalaže i da prakticira stvarnu borbu protiv korupcije. Jasan pokazatelj biti će nam transparentno raspolaganje novcem koji će kandidati prikupiti tijekom kampanje, kao i točno prikazivanje svih troškova u završnim izvještajima. Iako zakon nije propisao izvješćivanje o financijskim tokovima predkampanje, na budućim predsjedničkim kandidatima je da to isprave javnim prikazivanjem svih stvarnih troškova", poručila je predsjednica TIH-a Davorka Budimir, navodi se u priopćenju.

(Hina)